Smyckesskolan

SILVER

Silver är ett tåligt material som bara blir finare och finare ju mer det används. Repor som uppstår jämnar med tiden ut sig och ger en fin patina. Förr i tiden jämförde man guldets gula färg med solen och silver med månens silvervita sken. Silversmycken, silverbestick och andra föremål gjorda av silver är i stort sett aldrig 100% rent silver. Här får du en förklaring till varför och även bra skötselråd för rengöring, polering och putsning av ditt silver.


SILVRET I SMYCKEN OCH BESTICK ÄR LEGERINGAR
Silver i sin renaste form är ett formbart material som är mycket mjukt. För att få hårdare egenskaper och för att skapa en mer hållbar produkt kombineras det ofta med andra metaller. När två metaller kombineras kallas det en legering. Du har säkert hört ordet ”finhalt” när man pratar om silver. Finhalten mäter mängden silver i en legering. Så kallad ”sterlingsilver” har en finhalt av lägst 925 tusendelar silver (92,5 %) och är vanlig vid tillverkning av smycken. Sterlingsilver kallas ibland för Silver 925 och är lättare att smida än ”verksilver”. Verksilver har en finhalt av lägst 830 tusendelar silver (83 %) och används till matsilver och prydnadssaker.
 
Alla silversmycken från Hedbergs Guld är av sterlingsilver om inget annat anges. Detta ser du genom stämpeln 925 i ditt smycke. Kattfotsstämpeln visar att finhalten i ditt smycke är kontrollerat av en oberoende kontrollant. 

 

PRISET PÅ SILVER
Den lilla mängden koppar som tillsätts silvret har väldigt liten effekt på metallens värde. I stället är priset på silverobjektet i sig och hur populärt det är på marknaden. Tidsåtgång, skicklighet hos hantverkaren och den komplicerade konstruktionen är en större faktor till priset än silvervärdet. 
 
 
SILVER – RENGÖRING, PUTSNING OCH SKÖTSELRÅD
Det bästa sättet att hålla silversmycken fria från fläckar är att faktiskt använda dem. Men även genom att regelbundet rengöra dina silversmycken och silverbestick och med jämna mellanrum polera upp silvret så att de behåller sin skinande och vackra glans.


SKÖTSELRÅD FÖR SILVER 
Silver blir bara finare och finare ju mer det används. Med en vårdande hand och rätt skötsel kommer ditt fina kvalitetssilver att hålla resten av livet. För att minimera skador och repor bör du förvara dina silversmycken separat i en påse eller i ett eget fack i din smyckesålda. Undvik kontakt med rengöringsmedel som blekningsmedel och ammoniak, även klor i pooler kan påverka ditt silver. 
 
 
VARFÖR SILVER BEHÖVER PUTSAS, POLERAS OCH RENGÖRAS
Äkta silver oxideras med tiden. Det betyder att luften påverkar silvret så att det får en svart eller gul beläggning. I luften finns det alltid en naturlig halt av svavel och därför också i vår hud och i de kläder vi bär. Människor utsöndrar olika mycket svavel genom huden så silvret oxideras i olika hastighet beroende på vem som använder det. Även luftfuktigheten och vissa mediciner kan också påskynda oxideringsprocessen. Ju tidigare du putsar bort beläggningen på silvret desto lättare är det att få bort den. Tumregeln är att putsa upp silvret så att beläggningen blir synlig.


RENGÖRING OCH POLERING AV SILVERSMYCKEN
Vid svårare oxidering på äkta silversmycken rekommenderar vi på Hedbergs Guld vårt långtidsverkande silverdip
 
Läs alltid noggrant instruktionerna på förpackningen eftersom medlen som används kan påverka andra delar i smycket. Exempelvis får du aldrig använda silverputs på pärlor. Silverpläterad metall skall endast putsas försiktigt med torr trasa då silverlagret annars lätt kan nötas bort.