Platina


PLATINA

Platina är en vackert glänsande silvervit metall och den hårdaste och mest exklusiva ädelmetall som används i framtagning av smycken. Äkta Platina består till 950 tusendelar av platina eller mer. Den resterande delen är vanligen av koppar men platina kan även innehålla palladium, rutenium, rodium, iridium, osmium, kobolt och titan.

 

PLATINA ÄR LYXIGT OCH EXKLUSIVT
Platina är en lyxig metall och kostar flera gånger mer än guld. Ädelmetallen bryts bara på ett fåtal ställen runt om i världen. Den årliga brytningen av platina uppgår endast till ett par hundra ton. Detta i jämförelse med den årliga brytningen av guld som uppgår till över 2200 ton. Platina är således mycket eftertraktat och exklusivt.
 
En av de mer fördelaktiga egenskaperna hos platina är hållbarheten. Platina är mycket mer hållbart än till exempel guld. När ett smycke i ädelmetall skrapas går ofta en liten mikroskopisk flisa förlorad. Platina är mycket mer hållbart eftersom metallen inte repas lika lätt. 

 

PLATINA ÄR ETT BRA RINGMATERIAL FÖR METALLALLERGIKER 
På grund av renheten och avsaknaden av andra material så är platina ett utmärkt val för den som är mycket känslig mot olika metaller. Metallen ger sällan upphov till allergiska reaktioner.
 
Platina har också mycket hög densitet. I jämförelse med ett 14 karats guldsmycke så väger motsvarande smycke i platina 60% mer. Platina är således inte bara vackert, det känns även bra att bära. 

 

SKÖTSELRÅD FÖR PLATINA
Precis som alla andra metaller som används i smycken så slits platina med tiden. Användningsslitage kallas inom smyckeindustrin för patina och en del föredrar utseendet och känslan av patinan och undviker därför att polera smycket. För att ta bort patinan kan du använda en väldigt mjuk trasa, varmt vatten och lite såpa. Men det är alltid en god idé och ingen dyr affär att lämna in smycket för polering i vår butik i Dalsjöfors!