Guld


GULD

Guld är den mest ädla av alla ädelmetaller och har i tusentals år använts som betalningsmedel, värdebeständig tillgång, dekorationer och smycken. Guldet har den kemiska beteckningen Au som kommer av det latinska ordet Aurum som betyder guld och morgonrodnad. 


Guldet utmärker sig genom sin karakteristiska gula färg och vackra glans. Guld är resistent mot rost och korrosion och är trots sin hårdhet ett mjukt och formbart material. Ett enda gram kan slås ut till ett kvadratmeter stort blad. 

 

KARAT
Andelen rent guld kallas guldhalt och mäts i karat (k). Rent guld har 24 karat och den lägsta halt som fortfarande får kallas guld är 9 karat (37.5%). Andra vanliga halter i smycken är 14, 18 och 22 karat. Om inget annat anges är smyckena från Hedbergs Guld gjorda i 18 (75%) karats guld, vilket är standard i Sverige. Kontrollera gärna guldhalten i dina smycken genom att titta på stämplarna. En kattfotstämpel garanterar att en oberoende person kontrollerat guldhalten på dina smycken.

Carat med ”C” är ett viktmått som används för att ange ädelstenars vikt och ska inte förväxlas med karat. 

 

GULDETS RENHET
Rent guld är för mjukt för att användas till smycken för vardagligt bruk. För längre hållbarhet och för att guldet ska bli mer tåligt och starkare blandas guldet med andra metaller som silver, koppar och palladium. När man blandar metaller kallas det för att legera och blandningen kallas för en legering. 

Guldhalten kan anges antingen i tusendelar eller i karat.

14 K = 585 tusendelar

18 K = 750 tusendelar

24 K = 1000 tusendelar, rent guld

 

ÖVERSIKT KARAT OCH ANDEL LEGERING

  • 24 karat = rent guld, för mjukt för att använda i smycken
  • 22 karat = 91,7% guld, relativt mjukt, används i viss utsträckning
  • 18 karat = 75,0% guld, fungerar utmärkt att tillverka smycken i
  • 14 karat = 58,3% guld, fungerar utmärkt att tillverka smycken i
  • 12 karat = 50.0% guld, acceptabelt att tillverka guld i
  • 10 karat = 41.7% guld, knappt acceptabel karat att tillverka guld i

 

GULDETS FÄRG
Guld kommer i många olika färger beroende på vilka metaller guldet har legerats med. Färgen på guldet bestäms av två faktorer;
  • Val av metaller i sammansättningen
  • Andel av varje metall 

 

GULT GULD
När rent guld blandas med silver och koppar får man det karakteristisk gula guldet med sin rika glans. Koppar ger en mer röd ton och silver mer åt det gröna hållet.. Det vanliga roséfärgade guldet består av mer koppar i jämförelse med det mer gula guldet. Ju mer silver i legeringen desto gulare blir guldet. 

 

VITT GULD
Den silvervita lyxiga karaktären är det som ofta tilltalar så många med vitguldets vita färg. Vitguld är en legering med metaller som är naturligt vita som exempelvis palladium. Det gör att den gula färgen inte framträder alls. Sedan pläteras guldsmycket med rodium som är ett extremt starkt material. Vitt guld påminner till utseendet om platina och är ett prisvärt alternativ. Rodiumpläteringen kan slitas med tiden men det är enkelt och inte så kostsamt att återställa hos vår juvelerare i vår butik i Dalsjöfors!

 

PRISSÄTTNING OCH VÄRDE
Ett guldsmyckes värde är beroende av olika faktorer; renheten av det guld som används, karat, vikt, marknadsvärdet på guld och inte minst nivån på hantverk och design.

 

SKÖTSELRÅD FÖR GULDSMYCKEN
Ett äkta guldsmycke blir vackrare ju mer det används. När du inte använder dina smycken bör de förvaras separat i en mjuk fodrad ask eller i en plastpåse. På så vis minskar du den dagliga exponeringen och guldet behåller sin lyster längre.

Guld missfärgas normalt inte men kan naturligtvis behöva rengöras ändå. Vanligt diskmedel fungerar bra för rengöring av guldsmycken. Använd gärna en mjuk tandborste. Ta det försiktigt om smycket innehåller stenar!