Diamanter


DIAMANTER

Att hitta rätt diamant är en spännande upplevelse. I vår smyckesskola lär du dig förstå en diamants kvalitet och karaktär på ett enkelt och förståeligt vis. Inom diamantbranschen kvalitetsgraderas och värderas diamanter efter fyra olika egenskaper: vikt, renhet, färg och slipning. 

 

DIAMANTENS 4:a C 
Inom diamantbranschen kvalitetgraderas och värderas diamanter efter fyra olika egenskaper: 

Carat  - diamantens vikt

Clarity - renhet och klarhet i diamanten 

Color - den naturliga färgen hos diamanten

Cut  - hur bra diamanten är slipad

 

Till Hedbergs Gulds diamantringar

 

DIAMANTENS VIKT

 • En carat är 200 milligram
 • Diamantens storlek uppskattas uppifrån
 • Bredden på diamantens ovansida (bordfasetten) och slipningsgrad påverkar det totala storleksintrycket
Vikten på en diamant nämns i carat. En carat är exakt 200 milligram. Antal carat i sig ger inte en rättvis bild av en diamants storlek eftersom vi tenderar att uppskatta diamantens storlek ovanifrån. För att förstå en diamants storlek bör vi därför även ta hänsyn till två andra relaterade kriterier, storleken på diamantens ovansida och diamantens slipningsgrad. 
 
En diamant på 2 carat är alltså inte alltid dubbelt så stor som en 1-caratssten när man tittar på diamanten ovanifrån.  En annan viktig detalj är att diamantens pris växer exponentiellt. Det betyder att en diamant på 2 carat är betydligt dyrare än två diamanter på 1 carat. Anledningen är att hela diamantens volym ökar i proportion till caraten. 

 

DIAMANTENS RENHET
 • Diamantens renhet är ett mått på antalet och storleken på de små brister som förekommer naturligt i nästan alla diamanter.
 • Många av dessa brister är mikroskopiska, och påverkar inte en diamants skönhet på ett påtagligt sätt. 
Analysen av diamanters renhet görs av erfarna diamantgraderare med en lupp med 10 gångers förstoring. Enligt många experter så spelar diamantens renhet relativt liten roll för hur diamanten uppfattas eftersom dessa brister oftast är mikroskopiska. Renheten hos diamanter klassificeras enligt följande skala; 

LC= Loupe clean, luppren.  (Fri från inneslutningar) 

VVS= Very very small inclusions. (Väldigt, väldigt små inneslutningar) 

VS= Very small inclusions.  (Väldigt små inneslutningar) 

SI= Small inclusions.  (Små inneslutningar) 

I= Inclusions. (Inneslutningar, synliga för blotta ögat)

 

Orenheten eller bristerna i en diamant är exempelvis inneslutningar, sprickor och blåsor vilka kan minska värdet högst betydligt. De vanligaste orsakerna till inneslutningar i diamanter är kväveatomer och järn som har trängt in i stenen och orsakat bruna eller svarta små fläckar.

 

FÄRGEN PÅ DIAMANTEN
 • Diamanters färg mäts i avsaknaden av färg samt grad av vithet 
 • Skalan går från D till Z där Z är lägst 
Färgen på diamanten bör vara rent vit helst med skiftning i blått. Gul- och lite brunaktiga skiftningar nedsätter värdet på diamanten. Man brukar gradera färgen i en skala från D till Z. Den undre gränsen för vad man kallar för färglösa diamanter går vid Wesselton med beteckningen H. Wesselton är traditionell term för en vit diamant. Top Wesselton är sällsynta vita diamanter. Det finns även diamanter i gul, röd, blå, grön och champagnefärg. Färgerna kommer av att små mängder grundämne ingår i diamanten.

Gemological Institute of Americas (GIA) färggraderingsskala, samt traditionella benämningar:

 

FULLSLIPAD BRILJANT

 

D-E

River

R

Mycket sällsynt vit.

F-G

Top Wesselton

TW

Sällsynt vit

H

Wesselton

W

Vit

I (Com) 

Top Crystal

TCr

Mycket lätt tonad vit.

J (Com)

Crystal

Cr

Lätt tonad vit

K (Com)-L 

Top Cape

TCa

Tonad vit

M-N

Cape

Ca

Lätt gulaktig

O-R

Light Yellow

LY

Lätt gult

S-Z

Yellow

Y

Gult

 

DIAMANTENS SLIPNING
 • Slipningen är en diamants viktigaste egenskap
 • Det påverkar i störst utsträckning diamantens skönhet
 • Slipningen är det som får diamanten att gnistra och glimma 
Diamanten slipas för att fånga och reflektera ljuset på ett tilltalande sätt och ge ädelstenen dess glittrande utseende. En fasettslipad diamant kallas briljant.
 
Det är väldigt viktigt att få rätt proportioner vid slipningen av en diamant. När diamanten har rätt vinkel vid slipningen reflekteras ljuset ut igen via taffeln, bordsfasetten som är den plana översidan på diamanten. Det ger en gnistrande effekt. Slipas stenen för djupt eller för platt reflekteras inte det infallande ljuset tillbaka utan läcker ut via underdelen av stenen. 
 
De viktigaste slipformerna för en diamant är:
 • Fullslipad briljant med taffel, 32 fasetter på översidan och 24 på undersidan.
 • 8-kantslipad briljant med taffel, 8 fasetter på översidan och 8 på undersidan.
 • Rosensten med fasetter över hela översidan, vanligen 24 stycken samt plan undersida.
 • Carré- och baguettslipning, kvadratiska eller rektangulära briljanter med långsmala fasetter längs kanterna. Även med brutna hörn, så kallad smaragdslipning. 

 

KONFLIKTFRIA DIAMANTER

Här på Hedbergs Guld & Silver hittar du enbart diamanter som följer Kimberly Process Protocol för konfliktfria diamanter. 
 
Kimberlyprocessen stiftades år 2000 för att undvika illegal handel av diamanter. Tidigare finansierade afrikanska rebeller,i bland annat Angola och Elfenbenskusten, krig mot legitima regeringar med hjälp av diamanter. 2006 släpptes filmen "Blood Diamond" som handlar just om hur diamanter hjälper till att finansiera krig. Det var först när Blood Diamond släpptes som allmänheten på allvar började få upp ögonen för hur viktigt det är med konfliktfria diamanter. Nu uppskattas 99 % av all handel med diamanter följa Kimberly Process Protocol.
 
I december år 2009 hade 75 länder signerat Kimberly Process Protocol.  De länder som skrivit under protokollet lovar att följa strikta krav för diamanthandel och är enbart tillåtna att handla med länder innanför samarbetet. Vill du veta mer om Kimberly Process Protocol läs här länk?

 

SKÖTSELRÅD FÖR DIAMANTER
Diamanten är det hårdaste naturliga materialet i världen. Diamanter är ett oerhört tåligt material och klarar höga påfrestningar av värme och repor. Det är viktigt att tänka på att även om nästan inga andra material kan repa en diamant så kan diamanter repa varandra. Förvara därför alltid dina diamantsmycken separat. 
 
Hudkrämer, hårprodukter och många andra saker kan med tiden skapa ett lager på diamanten vilket gör att den förlorar sin lyster. Se därför till att rengöra dina diamanter regelbundet. Det går bra att göra det själv men det är klokt att lämna in smycket till en juvelerare eller fråga en expert om du känner dig osäker. Kom gärna in till vår butik i Dalsjöfors, med frågor eller för att få experthjälp!

 

5 STEG FÖR RENGÖRING AV SMYCKE MED DIAMANT
 • Fyll en skål med vatten och tillsätt lite diskmedel
 • Sänk ner ditt smycke i skålen med vatten och diskmedelslösningen
 • Använd en väldigt mjuk tandborste och skrubba diamanten ren under vattnet
 • Skölj av smycket. Glöm inte att sätta i proppen först!
 • Torka smycket med en mjuk trasa, gärna högabsorberande.

 

Observera att detta endast gäller smycken med diamanter i. Övriga ädelstenar kan behöva rengöras på andra vis!