Cubic Zirconia


CUBIC ZIRCONIADen syntetiska ädelstenen Cubik Zirkon eller Cubic Zirconia (engelska) är en laboratorietillverkad diamant simulant som kostar ner till en hundradel av priset för en vanlig diamant. På grund av sin låga kostnad, långa hållbarhet och visuella likhet med diamanten har Cubic Zirconia förblivit den egenskapsmässigt och ekonomiskt största konkurrenten till diamanten sedan den uppfanns 1976.  Materialet används ofta i silverringar, men även i guldringar och andra material. Cubic Zirconia förkortas ofta med CZ. 
 
SKILLNADEN PÅ CUBIC ZIRCONIA OCH EN DIAMANT
Cubic Zirconia är en syntetisk ädelsten som är tillverkad i ett laboratorium medan en diamant är tillverkad av naturen. En Cubic Zirconia är mycket prisvärd sten som är maskinfacetterad och är för det otränade ögat svårt att hålla isär från en diamant. Den mest påtagliga skillnaden mellan en Cubic Zirconia och en diamant är att CZ har mycket lägre värmeledningsförmåga än diamanten, något som man kan känna om man för stenen mot läpparna. 
 
CUBIC ZIRCONIA - 20% MINDRE HÅRDHET 99% BILLIGARE
Cubic Zirconia kostar ca 100-150 kronor för 1 carat medan 1 carats diamant normalt kostar mellan 6000-12000 kr och uppåt. Skillnaden mellan Cubic Zirconia (CZ) och diamant är också hårdheten i stenen. Cubic Zirconia är cirka 8 av 10 i hårdhet och diamanten ligger på 10 av 10, då det är det hårdaste material som finns. Diamanten passar bra till en ring som man tänker använda dagligen, som till exempel vigselringen eller förlovningsringen. Detta på grund av att diamanten inte skadas så lätt, medan Cubic Zirconia-stenar tillslut kan gå sönder om smycket används dagligen. En diamant kan även den självklart gå sönder ifall man är ovarsam eller har otur, däremot är risken mindre än vad den är med Cubic Zirconia.