Bröllop


BröllopFÖRLOVNING
Förlovning, eller trolovning som det kallades förr i tiden, är ett romantiskt löfte två personer emellan om att ingå i äktenskap. Den ursprungliga idén med förlovningen var ett löfte paret emellan om ett framtida giftermål inom en ettårsperiod, men även för att man skulle hinna lära känna varandra inför det stundande bröllopet. Idag betyder en förlovning framförallt att man talar om att man älskar varandra och föralltid hör ihop. 
 

Som en bekräftelse på förlovningen byter man enligt svensk tradition ringar med varandra. Vanligast är då matchande släta guldringar, men även mönstrade guldringar är idag populärt. Ringen bärs vanligtvis på vänster hands ringfinger och i ringen graverar man in sin respektives namn och datumet man förlovade sig. Hos oss hittar ni förlovningsringar för alla smaker! 

 

VIGSEL
De flesta vigslar i Sverige sker på det traditionsenliga viset i kyrkan av en präst, men det finns även andra sätt som kallas borgerlig vigsel. Dessa sker inte i kyrka utan i tings- eller stadshus eller på en plats som brudparet väljer själva. Vid vigseln får kvinnan ytterligare en ring utav mannan. Traditionsenligt så har detta varit släta guldringar, men idag väljer många en alliansring, där ringen även innefattar stenar där diamant eller diamanter är vanligast. I ringen graveras mannens och kvinnans namn samt vigseldatumet in.  
 

Numera blir det vanligare och vanligare att man köper ring även till mannen, ringen bärs då tillsammans med eller istället för förlovningsringen. Gravyren i mannens ring innehåller även denna brudparets namn och vigsel datum, men då i omvänd ordning med kvinnans namn före mannens. Gå gärna in och påbörja sökandet efter er vigselring i vår webbshop.

 

MORGONGÅVA
Morgongåvan är en traditionell gåva som ges till bruden av brudgummen på morgonen efter bröllopet. Ursprungligen var denna gåva lagstadgad och tanken var att gåvan skulle hjälpa kvinnan ekonomiskt då mannen gick bort. Idag har däremot morgongåvan bara en romantisk innebörd. Tidigare var det bara bruden som fick en morgongåva, men idag ger ofta bruden även sin brudgum en morgongåva. Morgongåvorna är oftast något slags smycke.